Facts & figures

 • Het ‘champignonnetje’

De champignons valt onder de algemene noemer paddenstoel en wordt ook wel agraricus bisorus genoemd. De benaming ‘champignon’ is afkomstig uit het mooie Frankrijk. Het woord is afgeleid uit het Latijnse woord ‘campinio’, wat klokje betekent. Het wordt ook wel aangeduid als ‘champignon de Paris’. Champignons worden gezien als groenten door de ogen van de consument, maar eigenlijk zijn het vrachtlichamen van schimmels.

 • Klein stukje historie

De allereerste champignon werd honderden jaren geleden in 1650 gekweekt in het mooie Parijs. De desbetreffende champignon werd in het wild geplukt en gegeten. Vanaf 1780 werd de ontdekking in Frankrijk gedaan dat deze ook in grotten konden groeien. Ongeveer 50 jaar later werd de champignon voor het eerst in het Nederlandse Haarlem gekweekt. Vanaf 1900 werden ook in de grotten van Valkenburg en St Pietersberg champignons gekweekt. Vanaf 1950 wordt voornamelijk weer boven de grond gekweekt in zogenoemde cellen

 • Voedingsaspecten

Champignons kunnen op vele manieren bereid worden, bevatten vele soorten vitamines en mineralen en hebben nog veel meer andere leuke eigenschappen. Ben jij nieuwsgierig wat er allemaal mogelijk is met de champignon? Lees dan snel verder!

 1. Champignons kan je bakken, koken, frituren of zelfs rauw eten. Klik hier voor wat leuke ideeën en recepten.
 2. In Nederland worden champignons (nog) niet vaak rauw gegeten, maar in de Amerika is dit echter wel een trend. Er wordt met name door het voedingscentrum gespeculeerd dat het eten van rauwe champignons niet goed is voor de mens. Dit zou komen door het stofje agaritine. Dit betreft een natuurlijke giftige stof in paddestoelen. Indien je een niet al te grote hoeveelheid rauwe champignons eet, kan dit verder geen kwaad. Agaritine verdwijnt door verhitting of bevriezing dus je kunt champignons oneindig eten wanneer je bereidt zoals beschreven bij puntje 1! Als je toch besluit een rauwe champignon te eten, kan je deze het beste eerst enige tijd in de koelkast bewaren. Het gehalte agaritine wordt op die manier gereduceerd! Enjoy your raw salad!
 3. Voedingswaarden per 100 gram:
  Voedingswaarden champignons per 100 gram
  Energie (kcal) 16 Kcal
  Vet 0 gram
  Koolhydraten 0,3 gram
  Eiwit 2,7 gram
  Vezels 2,5 gram