Certificeringen

Laseta Mushrooms BV is trots op alle keurmerken die we mogen voeren. Hierin zijn twee richtingen te herkennen. Aan de ene kant hebben we de keurmerken gericht op het productie proces en alles wat daarmee samen hangt. Aan de andere kant hebben we de keurmerken die gericht zijn op duurzaam ondernemen, zoals milieu en arbeid.

brc BRC Wereldstandaard voor voedselveiligheid
De British Retail Consortium (BRC) is een inspectieprotocol gebruikt door Britse retailers en omvat eisen waaraan leveranciers moeten voldoen. De BRC vereist dat een kwaliteitssysteem aanwezig is, dat HACCP toegepast wordt en dat de omgeving, product, proces en personeel in dit systeem opgenomen zijn (Goede Hygiëne Praktijk vereisten).
Deze standaard is alleen voor verpakkingsafdelingen.
ifs-logo IFS standaard voor voedselveiligheid
De IFS is net als de BRC standaard een combinatie van HACCP, kwaliteitsmanagement, goede hygiëne Praktijk, klantfocus en diverse inrichtingseisen. IFS legt wat meer focus op de Food Defence, dit wil zeggen het product beschermen tegen opzettelijke besmettingen. Door de eisen van de Duits/ Franse/ Italiaanse retailers worden meer en meer leveranciers uit Nederland verplicht zich aan deze norm te conformeren.
qs Qualitat und Sicherheit (QS)
Is een keurmerk uitsluitend voor de Duitse markt. Dit keurmerk is tot stand gekomen naar aanleiding van de BSE affaire in de vleesindustrie, maar heeft nu ook zijn weg gevonden in de groente en fruit sector. Het richt zich vooral op de ketenbeheersing en traceerbaarheid
globalgap Global G.A.P.
Globalgap wil agrarische bedrijven aansporen om de vervuilende invloed op het milieu zoveel mogelijk te beperken, gebruik van chemische middelen verminderen en verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.
Het is een handleiding voor goede landbouwkundige praktijken. Dit is een standaard die over de hele wereld gebruikt wordt.
nurture Tesco’s Nurture
Dit is een kwaliteitssysteem waarmee Tesco, de grootste retailer in Groot-Brittanië, naar haar klanten toe wil aangeven dat zij veel waarde hechten aan een verantwoordelijke manier van produceren. Tesco NURTURE geeft Tesco inzage in de productiewijze, opslag en gebruik van bemesting en bestrijdingsmiddelen en laat zien dat de productie op een sociaal verantwoordelijke manier gebeurt.
m-s M&S Field to Fork
Is het kwaliteitskeurmerk van de Engelse supermarkt Mark & Spencers.
Dit is een aanvulling op de normale Globalgap standard. Het richt zich op kwaliteit, hygiëne en veiligheid binnen het bedrijf.
fair-produce Fair Produce
Fair Produce Nederland is een initiatief van producenten en handelsbedrijven. De Stichting Fair Produce Nederland certificeert bedrijven, die gegarandeerd een sociaal personeelsbeleid voeren dat aan alle eisen voldoet. Daarmee wordt ‘goed werkgeverschap’ in de tuinbouwketen gestimuleerd.
grasp GRASP (GLOBAL G.A.P. Risk Assessment on Social Practice)
Deze standaard kan alleen in combinatie met Global G.A.P. Gericht op de medewerkers. Een vrijwillige module die zich richt op de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers
sedex SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange)
SMETA (Sedex Members Ethical Trade Audit) vindt zijn oorsprong bij de leden van een forum van producenten van consumentenproducten en hun leveranciers. Deze hebben gezamenlijk uitgangspunten/gedragsregels/eisen opgesteld in relatie tot “ethical trade” en “responsible sourcing” samengevoegd in een standaard.
Dit is een standaard voor het bedrijf, dus niet voor aparte afdelingen. Een bedrijf kan via een SMETA audit laten zien dat zij waar zij voor staan, op ethisch gebied.
Logo Milieukeur Milieukeur
Milieukeur richt zich op duurzaamheid. Milieu is het belangrijkste aandachtspunt, maar er zijn bijvoorbeeld ook criteria voor dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Er wordt gekeken naar water/energie verbruik en naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

 

TOT SLOT 
Omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor de gehele keten van grondstoffen tot verpakking en transport, en omdat er steeds meer aandacht gelegd wordt vanuit de sector aan kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaam ondernemen, eisen wij dit ook van onze leveranciers. Zij zijn een belangrijk onderdeel van deze gehele keten. Daarom vragen wij aan leveranciers, voorafgaand aan de levering van producten, uitleg te geven over hun bedrijf en producten door middel van een leveranciersdeclaratie.