Diverse bereidingswijzen (kastanje)champignon

Yeah, je heeft champignons in huis! Wist je dat je er ontzettend veel mee kunt doen? Eigenlijk ben je gewoon een geluksvogel, want veel verschillende bereidingswijzen zijn mogelijk om een van onze heerlijke recepten op tafel te zetten. Oftewel, ujekunt altijd wat lekkers maken voor uzelf, vrienden, familie of buren! Wijntje erbij en klaar!  De champignons kunnen op de volgende wijzen bereid worden;

  • Bakken – In de pan of in de oven. Indien u de in de pan bakt verhit u een koekenpan met een beetje boter. Voeg naar smaak wat peper en zou toe! Ook een uitje erbij kan de smaak ten goede komen. Bak ze ongeveer 7/8 minuutjes op midden hoog vuur.
  • Barbecuen – Ja, ja, champignons kunnen ook heerlijk in het zomerse seizoen op de barbecue bereid worden. Dit kan op een pure manier, maar ook door de champignons lekker te marineren. Leg de ongeveer 10-15 minuten op het rooster en draai regelmatig. Tip: rijg de aan een stokje en maak er een spie van, het ziet er erg leuk uit en het is makkelijk met draaien.
  • Blancheren – Deze methodiek is erop gericht de champignon kort te koken zodat ze lekker stevig krijgen maar toch bereid zijn. Dit kan in water, maar ook in bouillon om een extra hartig smaakje te genereren. Kook ze ongeveer 1 minuutje.
  • Frituren – Dit is klaar binnen 5 minuten! U kunt de champignons eerst lekker paneren of gewoon puur frituren. Verhit het frituurvet naar 190 graden en laat ze 5 minuten bakken. Let op; laat ze eerst wat afkoelen na bereiding. Een champignon bevat veel vocht wat ook naar de 190 graden stijgt. Indien een hap genomen wordt direct na het frituren kan dit voor onaangename mond wonden leiden.
  • Grillen – Voor de healthy goeroes onder ons! Neem een contactgril of gebruik de grilstand op de oven. Geen boter of olie nodig. Indien je gebruik maakt van een contactgril is het een beetje aan jezelf te bepalen wanneer de champignons klaar zijn. Dit is namelijk afhankelijk van het vermogen van de contactgril. Indien je de champignons in de oven wilt bereiden, verwarm dan de oven voor op 200  graden en laat ze ongeveer 15 minuten grillen.
  • Stoven – Als je gaat stoven geef je de champignon wat extra smaak mee. Aanradertje dus! Neem een pan en een hoog vuur. Doe een grote hoeveelheid champignons in de pan met een klein blokje boter en zet het vuur wat lager op het moment dat er vocht uit begint te komen. Doe de deksel op de pan en laat 15 min staan. Roer af en toe een keertje door de pan. Op die manier kunnen ze lekker in hun eigen vocht gestoofd worden.
  • Roerbakken/wokken – Je kunt champignons eenvoudig met andere groenten lekker roerbakken/wokken in een open pan. Doe dit op hoog vuur en diet te lang. Het voordeel hiervan is dat er maar weinig vet voor nodig is. Zo blijven we mooi in shape!

Genoeg redenen om champignons lekker te gebruiken in je gerechten. Wist je dat er ook veel vitamines en mineralen in zitten? Klik hier voor een omschrijven van de voedingswaarden (zie kopje voedingsaspecten).